JAWA LOGO's
De ontwikkeling van het Jawa logo van A tot Z

Dit Jawa logo, de letters JAWA gevlochten in een frame, ontstond in 1929 op de motoren die in licentie werden gemaakt, de Jawa-Wanderer ("Rumpal" gedoopt door de Tsjechen). Janecek liet snel hierna de merknaam JaWa, samengesteld uit Ja necek en 
Wa
nderer, registreren. Een wat exotische naam voor de Tsjechen, want de letter W komt niet voor in het Tsjechische alfabet.
Het Jawa logo dat in 1931 werd ingevoerd, bestond uit de naam "JAWA" met daaronder de initialen van Frantisek Janecek, "FJ", gestileerd in de vorm van een granaat en omgeven door een "explosie achtige" stralenkrans met 12 stralen.
Het logo met de 12 stralen ben ik regelmatig tegengekomen op foto's. Maar kan nergens terug vinden waarom het logo is veranderd van 12 naar 10 stralen zoals het logo hieronder. 
 
Het logo hiernaast met de 10 stralen in de stralenkrans, werd in 1936 geregistreerd bij de Prager oktrooiraad.   
Een goede vriend ontdekte in 2004 het reclamebord wat hiernaast is afgebeeld en heeft dit gekocht.
Wat meteen opviel was de "Z" in het cirkeltje. Het lijkt een gewone "Z" zoals normaal in de 50 er jaren ook in het JAWA/CZ logo voorkwam. Maar bij nadere bestudering zit deze "Z" niet in een "Č" zoals normaal bij het CZ beeldmerk, maar in een soort krans. Het zelfde logo ontdekten we ook op handleidingen van de OGAR 350. Tevens heb ik een aantal speldjes in het bezit met alleen deze "Z" in het kransje, waarvan de verkoper beweerde dat het een CZ speldje zou zijn. 
Na enige naspeuringen hebben we het volgende ontdekt, lees in de volgende tabel.


Uitgebreide info over dit logo, klik hier!!!
Speldjes zijn er ook verschenen met de "Z in het kransje", zoals hiernaast. Een zelfde speldje ook op internet eens gezien in een groenachtige kleur.
Heb dit speldje ooit gekocht van iemand die zei dat het een CZ speldje zou zijn. Ook andere bronnen noemen het een CZ speldje. De Jawaloog en ik zijn het er  niet mee eens. We denken dat het komt van het woord "ZBROJOVKA", wat zoveel betekent als "Wapenfabriek" in het Tsjechisch. Op een handleiding van 1947/48 van de OGAR 350 staat hetzelfde logo duidelijk afgebeeld en lijkt iets te maken te hebben met het bedoelde woord. Zie hiernaast voor een fragment van het voorblad van het bedoelde OGAR boekje.
De volledige zin "ZBROJOVKA BRNO, (logo) ,NARODNI PODNIK" betekent "Wapenfabriek Brno, (logo) , Nationale Onderneming".

Uitgebreide info over dit logo, klik hier!!!


 

            
Na de gedwongen fusie met CZ en OGAR  in 1954 maakten de letters "FJ" plaats voor "CZ". De OGAR verdween na 2 jaar geheel uit beeld.
Hiernaast het logo van OGAR, wat dus rond 1950 geheel verdween. Wat restte was JAWA/CZ.
Uiteindelijk bleef dit logo overeind nadat in 1961/62 Jawa en CZ weer als zelfstandige merken ieder hun eigen weg konden gaan.
Het logo hiernaast is het gevolg van een tijdelijke samenwerking met Manet. Weet niet wanneer die samenwerking tot stand is gekomen, maar heeft geduurd tot 1967. 

Wie weet hierover meer te vertellen?

Mail naar jelle@jawa.nl

In de reklame werd het waarmerk JAWA in een ovaal met de hoofdletters FJ in granaatvorm, benadrukt met: "Jakost, Rychlost, Radost" (Kwaliteit, Snelheid, Vreugde).
Op de Velorex zijspannen werd naaststaand schildje gebruikt.
Het JAWA logo heeft hier maar 1 cirkeltje. Blijkbaar weer een variatie op het JAWA logo die mij onbekend is. Of gewoon een fout van de maker.

Wie weet hierover meer te vertellen?